Ga naar hoofdinhoud

Wie is jouw publiek?


Categorie: Concreet

Het lijkt gemakkelijk, je hebt een locatie, verkoopt een product of dienst en je gaat aan de slag. Geholpen door enthousiasme en een vat vol energie, ontmoet jij jouw publiek.

In mijn vorige blog sprak ik over Haal het DNA van jouw bedrijf naar boven. Het belang van helderheid over wie je wilt zijn als bedrijf en hoe je wilt dat anderen jouw bedrijf zien, maar als dit duidelijk en helder is, ben je dan klaar?

Een volgende stap is het bepalen van jouw publiek in een doelgroep analyse. Een omschrijving van de mensen waar jij je op richt. Hierin komt naar voren wie zij zijn. Wat zij belangrijk vinden. Hoe zij zich gedragen. En welke behoefte willen zij vervuld zien? Onderstaande vragen zet aan tot nadenken en geeft je input voor de opzet van een doelgroep omschrijving, aangevuld met voorbeelden.

1. Waar komen jouw klanten vandaan? Nederland en Duitsland.

2. Wie zijn jouw klanten? Jonge gezinnen met kinderen tot en met 14 jaar en mannen en vrouwen vanaf 45 jaar. De Nederlandse en Duitse cultuur en tradities houden zij in ere.

3. Hoe ziet het maatschappelijk aanzien van jouw doelgroep eruit? Onze klanten hebben een baan of arbeidsverleden en komen uit alle lagen van de bevolking.

4. Hoe gedragen jouw klanten zich? Onze gasten komen graag bij ons en worden blij van de kleine dingen in het leven. Zij vinden het ontdekken van Nederland belangrijk en genieten hiervan. Het gaat hun om de combinatie die het Nederlandse landschap hen te bieden heeft. Weg, water, gebouwen, het leven in Nederland.

5. Welke rol vervult jouw product in de behoefte van jouw klanten? Onze gasten beleven een geniet moment. De behoefte aan een goed kopje koffie met een lekker gebakje. Een goede lunch of diner.

6. Hoe is het gebruik van jouw product? De kaart bestaat uit normale herkenbare eenvoudige doch smaakvolle ingrediënten en worden geserveerd.

7. Wanneer wordt het product gebruikt? In het voor- hoog- en naseizoen van 9 – 22.00 uur.

8. Hoe bekend is jouw product onder jouw klanten? Het marktaandeel is 40%, groei mogelijk naar 60%.

9. Welke opinie is er over jouw product? Klanten geven aan dat zij tevreden zijn over smaak, kwaliteit en prijsverhouding.

10. Wat maakt het dat jouw klanten jouw product te kopen? Ambiance, kwaliteit en beleving.

Wanneer je de 10 vragen over jouw publiek hebt beantwoord, vergelijk deze met het DNA-profiel van jouw bedrijf. Zo wordt helder of de doelgroep analyse aansluit bij het DNA-profiel. Wanneer je weet dat jij je wilt onderscheiden t.o.v. anderen met exclusieve zaken lunches voor jonge vrouwen en jouw publiek jonge gezinnen zijn die van herkenbare eenvoudige doch smaakvolle ingrediënten houden, komt het te behalen marktaandeel in het gedrang. Wanneer het een op het ander aansluit, is de eerste stap van passie naar profijt gemaakt.

Vind je het ingewikkeld? Wil je van gedachte wisselen over het publiek van jouw bedrijf? Stuur mij een email en ik neem contact met je op. Samen komen wij tot jouw doelgroep analyse.

Back To Top